Doporučujeme

Premium rozhovory exkluzivně pro předplatitele

Jdeme v nich mnohem více do hloubky. Žádná teorie, pouze praxe.
Zpovídáme špičkové hosty z řad TOP podnikatelů a manažerů.
Cenné know-how pro majitele a šéfy malých i velkých firem.
Zjistit více

Inzerce

VIDEO: Michal Finta o marketingu DámeJídlo.cz a RFM modelu

Vezmi si to s sebou. Rozhovor najdeš i jako podcast: Spotify iTunes Google Podcasty
Doporučujeme

Premium rozhovory exkluzivně pro předplatitele

Poslechněte si 86 rozhovorů s exkluzivními hosty. Ještě více do hloubky a plné know-how pro vaše podnikání.

Zjistit více

Když jsem poprvé přijel do pražské centrály Dáme jídlo, paní na recepci mne hned poslala kamsi ke kurýrům. Když jsem jí řekl, že jdu za marketingovým ředitelem, vyvalila oči a řekla: „Jo, to je jiná, to musíte do šestýho patra.“

Nedivím se jí. Nejúspěšnější česká food-delivery služba, která mimochodem náhodně sídlí nedaleko Čuprovy ulice, hledá nové kurýry neustále. Měsíčně přes ni totiž projde přes 190 000 objednávek od 85 000 zákazníků, z čehož 40 000 objednávek rozvezou přímo auta s logem Dáme jídlo.

„Snažíme se, aby to bylo co nejjednodušší. Proto tlačíme zákazníky k tomu, aby si objednávali jen přes web, a ne třeba po telefonu. Chceme být hodně prozákaznický, ale čím víc máte objednávek, tím je to těžší a těžší,“ říká Michal Finta, který v Dáme jídlo pracuje od července 2014 a vede celý jeho marketing.

Teď je jeho největší výzvou Slovensko. Tam Dáme jídlo vstoupilo o prázdninách tohoto roku a zatím se hodně seznamuje s tamním trhem, který má podle všeho s tím českým společné jen to, že se řeči obou národů velmi podobají. „Naše plány plníme, ale moje osobní, které jsem si před expanzí stanovil, bohužel ne,“ přiznává Michal a začíná mi vysvětlovat, v čem všem je slovenský zákazník odlišný od toho českého. Poslechnout si to můžete na videu.

Doporučujeme

Premium rozhovory exkluzivně pro předplatitele

Praktické know-how pro řízení vašeho byznysu. Rady a tipy TOP podnikatelů a manažerů. Podrobné videorozhovory a podcasty.

Zjistit více

Prostory firemní centrály nejsou zas tak moc obrovské, což mne překvapilo. Ve skutečnosti těch 170 000 objednávek měsíčně vyřizuje asi 6členný tým, který odpovídá na dotazy a reklamace zákazníků.

Největší fofry zažívají mezi 10:30 a 13:00 hodinou a potom mezi 17:00 a 20:00 večer. „Zákaznické nás často proklíná, protože jsme všude. Máme bannery, jsme na Facebooku, jedeme e-mailing. Využíváme vlastně všechny kanály a možnosti, které online prostředí nabízí. Když vyhlásíme nějakou akci, oslovíme spoustu lidí a někdo se z nich určitě ozve i zákaznické podpoře. A to potom nestíhají,“ říká s potutelným úsměvem na tváři Michal.

Firemní statistiky ale nejsou to, proč jsem chtěl s Michalem natočit rozhovor. Před natáčením jsme se spolu sešli celkem dvakrát a prozradil mi, že zrovna zkouší něco nového. Něco, co jim pomůže lépe segmentovat své zákazníky a efektivněji je oslovit. Po pár měsících už má první data a zkušenosti, o které se se mnou rozhodl podělit.

Hned jak jsem k nim přišel, ukázal mi persony, které předkládá k nastudování každému, kdo přijde do jeho týmu. Rozebrali jsme, jak je dávali dohromady, jak zákazníky posléze oslovují a co jim pomáhá zvyšovat počet opakovaných objednávek.

Shodli jsme se, že poznatky služby Dáme jídlo nemusí být účinné jen pro food-delivery služby, ale i pro spoustu e-shopů a služeb. Konec konců, Dáme jídlo je spíš služba než e-shop, i když to každý vidí jinak.

Ve videu se tedy dozvíte:

  • Jak to vypadá v kancelářích Dáme jídlo?
  • Jak se dělá marketing food-delivery služby?
  • Co jsou to persony, jak s nimi pracovat a jak to vypadá v praxi?
  • Co je to RMF model a jak pomůže vašemu byznysu?
  • Jak vypadá vstup na slovenský trh a v čem se Slováci liší od Čechů?
  • Jak v Dáme jídlo vyhodnocují bannerové kampaně a proč mají tak ošklivé bannery?
  • A mnoho dalšího.

Co byste neměli přehlédnout:

Jak vypadají persony Dáme jídlo?

Od Michala jsem dostal svolení publikovat následující fotku, která vám alespoň částečně přiblíží, jak vypadají persony, které nám při rozhovoru ležely na stole.

DameJidlo.cz
Persony Dáme jídlo.

A co ty jejich ošklivé bannery?

Možná jste si všimli, že Dáme jídlo často pouští ven hodně ošklivé bannery. Jak by taky ne, když jim i interně říkají „ugly bannery“. Má to ale svůj důvod, který se dozvíte ve videu. Zajímavý ale není jen design, ale i vhodné použití slov, a to ve správnou dobu.

Dáme jídlo
Takto vypadá jede z „ugly bannerů“ Dáme jídla.
DámeJídlo.cz
A takto vypadá jeho heatmapa. Všimněte si toho, kolik lidí reálně kliká na call-to-action prvek. Máte ho tedy i na svých bannerech?
DámeJídlo.cz
Jedna z dalších kreativ. Občas se říká, že světlé bannery nefungují. Ale jo, fungují…
DámeJídlo
I modrý podtržený odkaz v banneru může přilákat pozornost.
damejidlo.cz
Nazvali byste grafiku tohoto banneru „moderní“? Protože slovo „moderní“ se vyskytuje v mnoha poptávkách, které grafici dostávají.
Reklamní bannery
Kam jste se na tom banneru jako první podívali vy?
Banner DámeJídlo.cz
Slovo hlad prý přitahuje pozornost, čemuž nasvědčuje i skutečnost, že tento banner má konverzní poměr 1,56 %.
Banner DámeJídlo.cz
Ve videu Michal mluví o tom, proč je jedno slovo tak důležité.

Použitá melodie: Steve Combs – Zero (CC BY 4.0)

Veškerá doporučení, informace, data, služby, reklamy nebo jakékoliv jiné sdělení zveřejněné na našich stránkách je pouze nezávazného charakteru a nejedná se o odborné rady nebo doporučení z naší strany. Podrobnosti na odkazu zde.

jiri-rostecky

Jiří Rostecký

Jirkovi je 29 let a je zakladatelem MladýPodnikatel.cz. Podnikat začal ještě na střední škole, ale jeho první firma mu vůbec nevyšla. Po ní se začal naplno věnovat natáčení rozhovorů a podcastů, kterých má za sebou už bezmála 8 stovek. Ročně pořádá desítky akcí pro podnikatele a často přednáší na vysokých školách. Časopis Forbes ho umístil do českého výběru 30pod30, několikrát byl nominován na Osobnost digitálního marketingu WebTOP100 a opakovaně se umísťuje i v Křišťálové Lupě. Nabízí konzultace a sledovat ho můžete třeba na Facebooku nebo na LinkedIn.

Nenechte si ujít

jiri-simonides-web

Influencer marketing: Jak ho může dělat menší firma? | Jiří Simonides (Fragile)

ondrej-vodehnal-web

Jak přemýšlet nad marketingem e-shopu? | Ondřej Vodehnal (Filipesmedia)

Premium
karel-novotny-web

Marketing ve firmě: Jak ho nastavit a řídit efektivně? | Karel Novotný

Právě vyšlo

Premium
vojtech-boril-web

SaaS byznys: Jak s ním růst? | Vojtěch Bořil (Kentico)

jakub-kaderavek-web

WordPress: Vyplatí se na něm vytvářet e-shop? | Jakub Kadeřávek

Premium
lenka-oneill-web

Pietro Filipi: Příčiny pádu módní značky | Lenka O’Neill

Nejoblíbenější

Premium
pavel-hrstka-web

Jak si spočítat investice do firmy? | Pavel Hrstka (CityZen)

Premium
martina-horka-web

dm drogerie: Jak se řídí 4 tisíce zaměstnanců? | Martina Horká

Premium
jan-simkanic-web

Deník N: Cesta ze ztráty k provoznímu zisku | Ján Simkanič

Komentáře

DJ

Před 6 roky

Sleduji MP často a toto byl jeden z nejhodnotnějších rozhovorů. Jirko, celkově vedete rozhovory skvěle a příjemně :-). Vaše otázky jsou většinou ty, na které bych se zeptal i já, což znamená že jsou správně zvědavé! Sice si myslím, že formát videa je pro vás zbytečný, ale třeba v tom je něco skrytého. Já si vás nejvíce užívám skrz Podcast Republic na mobilu :-)! Děkuji za vaši práci!

Odpovědět »

Přidej vlastní komentář

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí s tím související ochrana soukromí a smluvní podmínky společnosti Google.

TOP obsah

Premium
eduard-mika-web

Seniorní management. Jak ho přivést a motivovat? | Eduard Míka (Reflex Capital, ex-MALL.cz)

josef-matejka-web

Josef Matějka (CZC.cz): Smysl života po prodeji firmy, zvládání stresu v podnikání, investice do technologií

daniel-kafka-web

Daniel Kafka (Fragile): 10 let budování agentury, vytváření firemní kultury, hledání odborníků na trhu práce

Premium
david-spinar-web

David Špinar (Miton): Jak řídit firmu přes čísla a dělat lepší rozhodnutí?

Inzerce