Inspirace pro vaše podnikání a marketing

Zvyšte svou produktivitu. Jezte jen to, co vám dodá energii

Zdravé jídlo

Zdroj fotky: Fotolia.com | Autor: Daniel Jędzura

Podnikání je o tempu. Tempu, které dokážete držet se svou konkurencí, ale i sami se sebou. Jak se při práci cítíte, jak jste produktivní, jaké máte výsledky a jak „snadno“ vám jde práce od ruky. A proto je velmi důležité myslet i na to, co jíte.

Potraviny, které jíte během dne a způsob, jak je poskládáte dohromady, mají zásadní vliv na to, kolik energie budete mít jak při práci, tak třeba ve svém volném čase.

Převedeno do praxe, znamená to, že byste si měli dát vydatnou snídani – měla by tvořit až čtvrtinu vašeho denního energetického příjmu (kolem 1800 kilojoulů), vydatný oběd (1500 až 2500 kilojoulů) a lehčí večeři, které doplníte dvěma svačinami. Případně ještě lehčím večerním jídlem. Pojďme ale postupně.

Všechno začíná prvním jídlem dne

Vynechávání snídaní nebo odbývání prvního jídla dne kafem a něčím malým do ruky je velkým nešvarem. Ten se překvapivě výrazně může projevit na vaší výkonnosti. Kdo nesnídá, bude se během dopoledne nejspíše potýkat se zvýšenou únavou, ospalostí a neschopností se soustředit.

Hrozí rovněž, že v poledne bude jeho hlad už tak velký, že si dá zbytečně sytý a nevhodný oběd. Po takovém jídle potřebuje tělo zpomalit, aby vše dokázalo strávit. Na člověka padne ospalost a únava, tedy opět něco, co vám ve vaší práci rozhodně nepomůže.

Snídaně

Ideální snídaně? Obsahuje třeba vajíčka, klidně i se šunkou, coby zdroj bílkovin, džus a vodu. Nevynechávejte ani pečivo, nevadí kousek něčeho sladkého, i kdyby to měl být jen cukr do kávy. Moc doporučit se nedá čistě sladká snídaně v podobě müsli, brzy po ní vyhládne, protože rozkýve hladinu cukru v krvi.

Oběd

K obědu si dejte klidně nějaké hotové jídlo v restauraci, jen se vyhýbejte české klasice nebo smaženým pokrmům. Pokud se budete mít u volby přílohy rozhodnout třeba mezi hranolky a vařenými brambory, vždycky rozhodně volte druhou možnost, i když nemáte žádný problém s váhou. Minimálně proto, že smažené jídlo se hůře tráví, což člověku odčerpává energii.

Večeře

Jako večeře výborně poslouží třeba zeleninový salát s trochou těstovin či pečivem, jehož součástí by opět měl být nějaký zdroj bílkovin – libové maso, tuňák, kuře, vejce a podobně. Skvělou volbou je i steak s grilovanou zeleninou.

Svačiny

Pokud jde o svačiny, může to být ovoce, mléčný dezert, šunka s pečivem a podobně. Hlad, který vás začne trápit kolem desáté večer, nezahánějte slanými ani sladkými pamlsky, ale třeba bílým jogurtem nebo zeleninou. Ovoce už je v tuto denní dobu o něco horší volbou.

Zdravé jídlo

Nevynechávejte žádné jídlo. Ani snídani, ani oběd, ani večeři…

Vyzkoušejte superpotraviny

Sázkou na jistotu jsou některé potraviny se zvláště vysokým podílem potřebných živin. Ať už si je dáte samostatně nebo jako součást nějakého jídla. Někteří odborníci je označují coby superpotraviny, ale nemusíte se bát, není to nic nedostupného. Podívejte se některé z nich:

Losos – tato mořská ryba obsahuje kromě bílkovin coby zdroje energie také omega 3 mastné kyseliny, které chrání srdce a oběhovou soustavu a zpomalují stárnutí buněk

Vejce – ještě donedávna kritizovaná coby zdroj nebezpečného cholesterolu, dnes však víme, že cholesterolu je více typů a vajíčka nám naopak spíš prospívají

Brokolice – zvláště vařená pouze krátkou dobu v páře, výtečný zdroj vitamínů, vlákniny, navíc obsahuje enzym, který snižuje riziko vzniku zhoubného bujení

Borůvky – vynikající přírodní antioxidant neboli přípravek proti zbytečně rychlému stárnutí, mají navíc výrazně osvěžující účinky, výborně fungují mražené. Zkuste například borůvkové smoothie

Červené maso – jeho příjem je důležitý zvláště pro muže, kterým dodá železo, a navíc bílkoviny z něj pomohu uchovat svaly pevné. Pamatujte si, že hovězí je vždycky lepší volbou než vepřové

Oříšky – vynikající zdroj aminokyselin, svědčí například mozku, a tím pádem i soustředění a přemýšlení, pozor jen na příliš vysoký příjem, jsou hodně tučné, volte pokud možno nesolené a nepražené

Kysané mléčné výrobky – přinášejí potřebná probiotika, nezbytná pro dobrou funkci trávení i imunitu, zdrojem jsou jogurty a ještě lepším pak kefír, zkuste se vyhnout těm, které jsou přislazované

Přečtěte si také: Jak být o 20 % produktinější?

Pokračujte ve čtení
Okomentovat článek

Sdílejte článek přátelům:

Autor: redakce

Den co den píšeme, točíme a nahráváme nový obsah na MladýPodnikatel.cz, který provozujeme.

Komentáře čtenářů: 1

  1. Ondřej Dědič

    -

    Dobrý den,

    kde jste brali pro tento článek podklady, prosím? Slýchávám rady a doporučení vcelku odlišné,
    jaký máte tedy zdroj informací?

    Předem díky za odpověď :)
    Ondra Dědič

    Odpovědět

Přidejte vlastní komentář

Skrýt reklamu