Odeslat maily, sepsat smlouvy, vystavit faktury, proplatit faktury, jednat s partnery, hledat zákazníky, snažit se je zaujmout něčím jedinečným – něčím navíc, do toho sledování konkurence, dohadování se s dodavateli, reklamace atd. – každodenní činnosti podnikatele. A práce nikdy neubývá. Spíše naopak. Zato energie ubývá, a to často dost citelně.
Vyhnat produktivitu na maximum. Protože vyšší produktivita, to jsou vyšší příjmy a o ty jde v podnikání především. Ovšem po pár hodinách v práci zjistíte, že vám docházejí síly. Stanete se nesoustředění, zíváte, bolí vás za krkem, začínáte přemýšlet nad odpočinkem a práci věnujete jen minimum své síly. To je jasná chyba a tratit na ní budete jen vy. A také se za to budete obviňovat, protože uvidíte, že konkurence je na tom lépe, že vám tak nějak ujíždí půda pod nohama. Což je zcela zbytečné a my si ukážeme, jak z toho ven.
Produktivitu můžeme zvednout správnou stravou. Je to jako s automobilem. Pokud do něj budete lít podřadný benzín, špatný olej, moc toho nenajezdíte. Po pár desítkách kilometrů automobil prostě škytne a už se ani nehne. „Správné stravování může zvýšit produktivitu člověka až o 20 %,“ tvrdí WHO.
A z toho vycházejme.
Praktické know-how pro řízení vašeho byznysu. Rady a tipy TOP podnikatelů a manažerů. Podrobné videorozhovory a podcasty.
Roy F. Baumeister provedl experiment, jehož výsledek je všeříkající.
Akce proběhla na jedné americké škole. Žákům bylo řečeno, ať jedno ráno vynechají snídani. Po příchodu do školy jedna polovina žáků dostala výživnou snídani, druhá zůstala o hladu. Pozorovatelé, kteří nevěděli, do které skupiny které dítě patří, pak přesně určili, které děti jedly a které ne. Děti, které snídaly, byly totiž pozornější, nezlobily. Ty ostatní ano. Dopolední svačina pak chování a pozornost dětí sjednotila.
Podnikatel s vynechanou snídaní nejspíš nezlobí. Ale jeho pozornost začne po chvíli práce doslova kolabovat. Protože tělo prostě nemá kde tu energii brát a mozek jede v úspornějším režimu. Což se citelně odrazí na produktivitě.
Američan Erik Bakery provozuje nejznámější blog věnující se výživě. Jeho radami se řídí celebrity, vrcholoví sportovci, elitní podnikatelé, manažeři i obyčejní lidé. Co se týká stravy, je Erik Bakery prostě autorita. Co radí?
„Jdeš jíst s přítelem, který má nadváhu? Budeš jíst víc. Jdeš do restaurace, kde obsluhuje servírka s nadváhou? Budeš jíst víc. Jsi žena a jdeš jíst s mužem? Budeš jíst méně. Je v menu skutečně široký výběr? Budeš jíst víc.“
Je jasné, že míra produktivity neleží pouze na správné stravě. Ano, je to základní kámen, na kterém lze stavět, ale není to jediný kámen. Představme si ve stručnosti další faktory ovlivňující vaši energii.
Zamyslete se na chvilku. Kde děláte chybu? Vezměte si do ruky papír a tužku a zapište si svůj všední den. Kdy a kolik jste toho snědli. A hlavně, co jste jedli.
Co na to Eric Bakery? „Jídlo zlepšuje náladu. Dva cheeseburgery = jeden orgasmus. Tak to prostě je.“ Přečtěte si náš speciální rozhovor o zdravé výživě. Najdete v něm spoustu inspirace.
Veškerá doporučení, informace, data, služby, reklamy nebo jakékoliv jiné sdělení zveřejněné na našich stránkách je pouze nezávazného charakteru a nejedná se o odborné rady nebo doporučení z naší strany. Podrobnosti na odkazu zde.
Před 6 dny
Před 6 dny
Před 4 dny
Před 4 dny
Před 4 týdny
Před 4 týdny
Před 2 měsíce
Před 2 měsíce
Před 2 měsíce
Před 2 měsíce
Před 4 týdny
Před 4 týdny
Před 3 měsíce
Před 3 měsíce