Rozhodli jste se stát vlastním pánem a založit si restauraci podle vašich představ? Jen nevíte, kde začít, co vše je nutné zařídit a jak postupovat. Následující článek Vám pomůže se vymotat z úřední administrace, popíše, jak postupovat krok za krokem a upozorní vás na nutnosti i zbytečnosti.
Základním dokumentem je živnostenský list. Pro podnikání v oblasti pohostinství je to konkrétně Živnostenský list na provozování hostinské činnosti. Získáním této činnosti máte oprávnění na přípravu a prodej pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, kde jsou prodávány. Dalším obsahem je možnost poskytování ubytování, provoz automatů, doplňkový prodej, půjčování noviny, stolních her pokud bude udržet původní záměr živnosti.
Žádost pro získání živnostenského listu lze:
Žádost může podat člověk:
Praktické know-how pro řízení vašeho byznysu. Rady a tipy TOP podnikatelů a manažerů. Podrobné videorozhovory a podcasty.
Pro úspěšné získání živnostenského listu je nutné splňovat jednu z uvedených podmínek. Žadatel musí prokázat, jakého vzdělání v oboru dosáhl, a prokázat to závěrečným dokumentem (výuční list, maturita, vysokoškolský diplom). Pokud se vaše vzdělání přímo netýká pohostinství, lze živnostenský list získat na základě doložené praxe.
Jestliže ani jednu z podmínek nesplňujete, máte poslední možnost, a to zvolit si odpovědného zástupce, který jeden z požadavků splňuje. Musí to být fyzická osoba, s kterou uzavřete smlouvu, ta pak za vás bude přijímat odpovědnost za řádný provoz a dodržování daných předpisů.
U nových budov nebo bude, které nesloužily pro pohostinské účely, se nevyhnete kolaudaci, s níž jsou spojené návštěvy městského úřadu, inspektorát bezpečnosti práce a hasičského záchranného sboru. Před začátkem provozu je též nutné v celém objektu zkontrolovat, zda jsou splněny veškeré hygienické požadavky.
Normy naleznete v příslušných publikacích, jako je Hospodářská komora ČR. V oblasti pohostinství je vždy základem úspěchu kvalitní umístění prostoru. Sledujte faktory typu dopravní dostupnost, konkurence v okolí, atraktivní prostředí a jiné.
Například provozovatelé jsou při plnění hygienických požadavků podle těchto směrnic povinni zajišťovat:
Založit si vlastní restauraci není zrovna levnou záležitostí, proto se vždy hodí vědět, kam investovat a kde se dá ušetřit:
Z počátku bude velmi obtížné získat nějaké prostředky na rozjezd nového podniku. Navíc provozování restaurace je v dnešní době velké nabídky málo perspektivní a banky do takového investice nejspíš nepůjdou. Pokud tedy nemáte dostatečné úspory nebo nezískáte dotaci na podporu podnikání, může být rozjet restauraci problematické.
Veškerá doporučení, informace, data, služby, reklamy nebo jakékoliv jiné sdělení zveřejněné na našich stránkách je pouze nezávazného charakteru a nejedná se o odborné rady nebo doporučení z naší strany. Podrobnosti na odkazu zde.
Před 4 dny
Před 4 dny
Před 6 dny
Před 6 dny
Před 4 týdny
Před 4 týdny
Před 2 měsíce
Před 2 měsíce
Před 6 měsíců
Před 6 měsíců
Před 1 měsíc
Před 1 měsíc