Rozhodli jste se stát vlastním pánem a založit si restauraci podle vašich představ? Jen nevíte, kde začít, co vše je nutné zařídit a jak postupovat. Následující článek Vám pomůže se vymotat z úřední administrace, popíše, jak postupovat krok za krokem a upozorní vás na nutnosti i zbytečnosti.
Základním dokumentem je živnostenský list. Pro podnikání v oblasti pohostinství je to konkrétně Živnostenský list na provozování hostinské činnosti. Získáním této činnosti máte oprávnění na přípravu a prodej pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, kde jsou prodávány. Dalším obsahem je možnost poskytování ubytování, provoz automatů, doplňkový prodej, půjčování noviny, stolních her pokud bude udržet původní záměr živnosti.
Žádost pro získání živnostenského listu lze:
Žádost může podat člověk:
Pro úspěšné získání živnostenského listu je nutné splňovat jednu z uvedených podmínek. Žadatel musí prokázat, jakého vzdělání v oboru dosáhl, a prokázat to závěrečným dokumentem (výuční list, maturita, vysokoškolský diplom). Pokud se vaše vzdělání přímo netýká pohostinství, lze živnostenský list získat na základě doložené praxe.
Jestliže ani jednu z podmínek nesplňujete, máte poslední možnost, a to zvolit si odpovědného zástupce, který jeden z požadavků splňuje. Musí to být fyzická osoba, s kterou uzavřete smlouvu, ta pak za vás bude přijímat odpovědnost za řádný provoz a dodržování daných předpisů.
U nových budov nebo bude, které nesloužily pro pohostinské účely, se nevyhnete kolaudaci, s níž jsou spojené návštěvy městského úřadu, inspektorát bezpečnosti práce a hasičského záchranného sboru. Před začátkem provozu je též nutné v celém objektu zkontrolovat, zda jsou splněny veškeré hygienické požadavky.
Normy naleznete v příslušných publikacích, jako je Hospodářská komora ČR. V oblasti pohostinství je vždy základem úspěchu kvalitní umístění prostoru. Sledujte faktory typu dopravní dostupnost, konkurence v okolí, atraktivní prostředí a jiné.
Například provozovatelé jsou při plnění hygienických požadavků podle těchto směrnic povinni zajišťovat:
Založit si vlastní restauraci není zrovna levnou záležitostí, proto se vždy hodí vědět, kam investovat a kde se dá ušetřit:
Z počátku bude velmi obtížné získat nějaké prostředky na rozjezd nového podniku. Navíc provozování restaurace je v dnešní době velké nabídky málo perspektivní a banky do takového investice nejspíš nepůjdou. Pokud tedy nemáte dostatečné úspory nebo nezískáte dotaci na podporu podnikání, může být rozjet restauraci problematické.