Více než 1300 videorozhovorů a podcastů o byznysu

Inzerce

Inzerce

Inzerce: Jak si založit restauraci?

inzerce
Před 9 roky

Rozhodli jste se stát vlastním pánem a založit si restauraci podle vašich představ? Jen nevíte, kde začít, co vše je nutné zařídit a jak postupovat. Následující článek Vám pomůže se vymotat z úřední administrace, popíše, jak postupovat krok za krokem a upozorní vás na nutnosti i zbytečnosti.

Administrativa

Základním dokumentem je živnostenský list. Pro podnikání v oblasti pohostinství je to konkrétně Živnostenský list na provozování hostinské činnosti. Získáním této činnosti máte oprávnění na přípravu a prodej pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, kde jsou prodávány. Dalším obsahem je možnost poskytování ubytování, provoz automatů, doplňkový prodej, půjčování noviny, stolních her pokud bude udržet původní záměr živnosti.

Získání živnostenského listu

Žádost pro získání živnostenského listu lze:

  • na jakémkoliv živnostenském úřadě
  • na kontaktních místech veřejné správy – Czechpoint
  • elektronicky na informačním systému Registru živnostenského podnikání

Žádost může podat člověk:

Inzerce

  • starší 18 let, který má právní způsobilost,
  • bezúhonnost (pouze v činnosti, která souvisí s předmětem podnikání), ta se prokazuje výpisem Rejstříku trestů
  • nesmí existovat překážky v provozování živnosti (nedoplatky na daních, sociální poplatky atd.)

Pro úspěšné získání živnostenského listu je nutné splňovat jednu z uvedených podmínek. Žadatel musí prokázat, jakého vzdělání v oboru dosáhl, a prokázat to závěrečným dokumentem (výuční list, maturita, vysokoškolský diplom). Pokud se vaše vzdělání přímo netýká pohostinství, lze živnostenský list získat na základě doložené praxe.

Jestliže ani jednu z podmínek nesplňujete, máte poslední možnost, a to zvolit si odpovědného zástupce, který jeden z požadavků splňuje. Musí to být fyzická osoba, s kterou uzavřete smlouvu, ta pak za vás bude přijímat odpovědnost za řádný provoz a dodržování daných předpisů.

Výběr prostor

U nových budov nebo bude, které nesloužily pro pohostinské účely, se nevyhnete kolaudaci, s níž jsou spojené návštěvy městského úřadu, inspektorát bezpečnosti práce a hasičského záchranného sboru. Před začátkem provozu je též nutné v celém objektu zkontrolovat, zda jsou splněny veškeré hygienické požadavky.

Normy naleznete v příslušných publikacích, jako je Hospodářská komora ČR. V oblasti pohostinství je vždy základem úspěchu kvalitní umístění prostoru. Sledujte faktory typu dopravní dostupnost, konkurence v okolí, atraktivní prostředí a jiné.

Například provozovatelé jsou při plnění hygienických požadavků podle těchto směrnic povinni zajišťovat:

  • zdravotní nezávadnost surovin, polovýrobků, polotovarů, hotových pokrmů a nápojů, včetně vody používané při výrobním procesu i skladování, tedy to platí i pro chladící boxy
  • výživovou a organoleptickou hodnotu surovin, polovýrobků, polotovarů, hotových pokrmů a nápojů a up1atňování zásad správné výživy;
  • zdravotní stav, osobní hygienu pracovníků zařízeni společného stravováni a úroveň jejich znalostí ve smyslu zvláštních předpisů;
  • dodržování schválených technologických postupů při výrobě pokrmů a nápojů;
  • čistotu prostředí, provozních a pomocných zařízení a inventáře, včetně hygienických zařízení
  • dodržování hygienických požadavků na stavební i dispoziční řešení zařízení společného stravování a použitý stavební materiál, PUR panely a další materiály;
  • opatření proti riziku přenosných nemoci a otrav poživatin stanovená zvláštními předpisy; 

Jak ušetřit?

Založit si vlastní restauraci není zrovna levnou záležitostí, proto se vždy hodí vědět, kam investovat a kde se dá ušetřit:

  • Podnikat ve vlastních prostorech – nemusíte platit nájem cizí osobě
  • Postupujte v malých investicích, u velkých hrozí zadlužení, půjčky atd.
  • Vybavení interiéru – počítejte s tím, že lidí věci rozbíjí, odcizují
  • Vyvarujte se zbytečných nákladů – časové spínače, úsporné žárovky
  • S dealery potravin na začátku jednejte pouze na zkoušku, konkurence je veliká a ten první nemusí být ten pravý

Financování

Z počátku bude velmi obtížné získat nějaké prostředky na rozjezd nového podniku. Navíc provozování restaurace je v dnešní době velké nabídky málo perspektivní a banky do takového investice nejspíš nepůjdou. Pokud tedy nemáte dostatečné úspory nebo nezískáte dotaci na podporu podnikání, může být rozjet restauraci problematické.

Veškerá doporučení, informace, data, služby, reklamy nebo jakékoliv jiné sdělení zveřejněné na našich stránkách je pouze nezávazného charakteru a nejedná se o odborné rady nebo doporučení z naší strany. Podrobnosti na odkazu zde.

Autor: inzerce

Publikujeme každý den, což nás něco stojí. Označený reklamní článek zde můžete mít i vy!

Komentáře

Vybraná témata

Nenechte si ujít

jiri-rostecky-kariera-web

Jak na úspěšnou kariéru? Přednáška Jirky Rosteckého

Premium
denisa-havrdova-web

Prodala přes 500 tisíc diářů a zápisníků. Jak Denisa Havrdová řídí papelote?

konstantin-margaretis-web

Posílá zboží do 180 zemí a sbírá světová ocenění. Jak se buduje Skladon? | Konstantin Margaretis

marek-cech-web

Jak se řídí malá digitální agentura? | Marek Čech (Digitální architekti)

jiri-rostecky-smb-web

Nejčastější chyby majitelů malých a středních firem. Přednáška Jirky Rosteckého

Premium
ondrej-machala-web

Ovečkárna se osamostatnila od zakladatele. Jak se změnila? | Ondřej Machala

jiri-jemelka-web

Loni řídili 113 firem s tržbami 21 miliard. Jak se dostávají z krizí? | Jiří Jemelka (JPF)

juraj-harkabuzik-web

Outsourcing v podnikání: Kdy dává smysl? | Juraj Harkabuzík (CustomerHero)