Inspirace pro vaše podnikání a marketing

VIDEO: Jan Junek: Jak UX designér začne provozovat kavárnu?

UX designérů v Česku zase tolik není. Těch, co k tomu provozují vlastní kavárnu, je ještě méně. Nejspíš bude jen jeden – Honza Junek z Českých Budějovic. Jak ke kavárně přišel a jak z ní se svou ženou dokázal vybudovat podnik s ročním obratem kolem čtyř miliónů, mi vyprávěl v dnešním rozhovoru.

Nebavili jsme se ale jenom o tom, proč si vedle svého zaměstnání vytvořil ještě jedno navíc, ale odkrývali jsme i způsob, jakým dokázal svou kavárnu poměrně rychle nakopnout. Ve skutečnosti jsme natočili rozhovor o marketingu a rozjezdu podnikání s minimálními náklady. Dozvíte se třeba následující:

  • Jak rozjet kavárnu s velmi nízkým rozpočtem, který tak tak stačí na koupi jednoho kávovaru?
  • Jak v rámci svého marketingu využít Word-Of-Mouth a zařídit, aby se na nový podnik lidé těšili i bez větší propagace?
  • Je vlastní kavárna vůbec dobrou investicí a jaký je život kavárníka?
  • Mohou vůbec znalosti z UX pomoci při provozu kavárny?
  • Proč je podle Honzy snadnější uspět v Praze a v čem se hlavní město liší od Českých Budějovic?
  • Jak pracovat se svými zaměstnanci, jak si je vybírat a proč jsou pro kavárnu klíčoví?

A mnoho dalšího. Rozhodně asi nenajdete jiné místo na světě, kde se kvůli opravě kávovaru nebo něčeho jiného nevolá opravář, ale UXák!

Jak se tvoří kavárna?

Honzův příběh je zajímavý v tom, jak se poměrně dlouho připravovali na otevření vlastního podniku, jak dokázali skloubit know-how z vícero oblastí a jak vyvolali zásadně důležitý WOW efekt před spuštěním. Zaujalo mne i to, jakým způsobem propagovali svou kavárnu a využili k tomu nejen Facebook, ale i síť svých přátel.

Jejich kavárna, která nese jméno Café Datel, sídlí nedaleko budějovického Náměstí Přemysla Otakara II. Kromě výtečné kávy nabízí i různé drinky a dezerty.

Café Datel

Zedník. Jeden z mála pomocků, kteří se na tvorbě kavárny podíleli.

Cafe Datel

Malý rozpočet byl důvodem, proč si veškerý nábytek sháněli svépomocí. Třeba tenhle kovář jim dělal podnože.

Cafe Datel

To je on, mezi kávovary šampión. Podle Honzy vyjde úplně nový třeba na 200 tisíc.

Café Datel

Kromě kávy nadete v Café Datel i spoustu workshopů, projekcí, ochutnávek a dalšího.

Café Datel

A takhle to vypadá, když vám zákazník namaluje „referenci“.

Cafe Datel

Až budete mít cestu do Budějc, určitě se v Café Datel stavte a řekněte jim, že je zdraví Mladý podnikatel! :-)

Další inspirativní příběhy pro vás:

  • Roman Tlustý o svém brašnářství – příběh neuvěřitelného řemeslníka, co se věnuje „službě veřejnosti“, snaží se o renesanci svého řemesla a mimo jiné rozjel firmu po Facebooku. Podle některých diváků je tohle TOP video ze všech, co jsme doposud vydali.
  • Oliver Dlouhý o Skypicker.com – chlastali, chlastali a chlastali, až se dochlastali k obratu ve stovkách milionů a naučili se pracovat pod vlivem. Nepřeháníme, nějak tak to v rozhovoru zaznělo.
  • Jakub Rož o podnikání v 21 letech – jako velmi mladý už řeší globální byznys. Co doporučuje ostatním začátečníkům?

Sledujte další naše videa. Najdete je zde. Užijte si plno zábavy, poučení i inspirace! :-)

Okomentovat článek

Sdílejte článek přátelům:

Autor: Jiří Rostecký

Jirkovi je 23 let. Podniká už od střední školy. Hned po ní založil svou první firmu. Nejvíce ho baví tvorba rozhovorů, kterými se snaží na internet přinášet více know-how a inspirace od českých profesionálů a podnikatelů. Píše blog o podnikání na internetu.

Komentáře čtenářů: 4

  1. Michal

    -

    Jenom maly detail. Pise se: Word-Of-Mouth, ne World-Of-Mouth ;)7

    Odpovědět
    • Jiří Rostecký

      -

      Michale, díky za upozornění. Když je v jednom článku „WOW“ a k tomu ještě něco, co se podobá slovu „world“, tak to prostě přímo prosí o chybu. :-)

      Odpovědět
  2. Chodelka Peter

    -

    Pekný príbeh, takýmto ľuďom proste fandím. Nepodnikajú s investormi a tabuľkami nákladov a výdajov, ale robia veľa vecí zo srdca aj keď to nedáva zmysel z pohľadu zisku. Tak to má byť. Pekný rozhovor.

    Odpovědět
  3. Ondra Vitek

    -

    Jedna z nejlepších kaváren v Budějovicíh.

    Odpovědět

Přidejte vlastní komentář