Více než 1300 videorozhovorů a podcastů o byznysu

Inzerce

Inzerce

Víte, kam poslat peníze pro berňák? Nespleťte si nová čísla účtů finančních úřadů od roku 2013!

Jiří Rostecký
Před 11 roky

O tom, že se Mayové s koncem světa zatraceně sekli, svědčí i plány finančních úřadů, ve kterých vláda udělala pěknou paseku. Nejenom, že vaše daně přijme jen několik úřadů, ale zároveň se od 1. ledna 2013 změní čísla bankovních účtů.

Od Nového roku velké změny!

Ten den totiž vstupuje v účinnost zákon č. 456/2011 Sb., o finanční správě České republiky, na základě něhož se zredukuje počet úřadů pověřených výběrem daní z dosavadních 199 na 14. Finanční orgány tak nahradí orgány finanční správy, jež kromě zmíněných finančních úřadů bude tvořit i Generální a Odvolací finanční ředitelství a Specializovaný finanční úřad.

Finanční správa České republiky je ve jmenovaném zákoně označena za soustavu správních orgánů pro výkon správy daní. Generální finanční ředitelství bude podřízeno samotnému Ministerstvu financí. Finanční úřady zase Odvolacímu finančnímu ředitelství.

V čele Generálního ředitelství bude stát generální ředitel, jmenovaný a odvolávaný vládou na návrh ministra financí. Kalousek tedy do dalšího konce světa či do odvolání ze své funkce, které dost pravděpodobně může nastat právě až po dalším konci světa, může kromě generálního ředitele odvolávat i ředitelova zástupce a vedoucího útvaru interního auditu. S ředitelovou funkcí je neslučitelné jakékoliv členství v politických stranách či hnutích.

Inzerce

Finanční úřady a jejich nová bankovní spojení

Novinkou je tedy i počet finančních úřadu pro výběr daní a jejich bankovní čísla. Každý rok (v noci několikrát) vás tedy mohou doprovázet následující finanční úřady. V závorce jsou bankovní čísla platná od 1. ledna 2013:

  • Finanční úřad pro hlavní město Prahu (77628031)
  • Finanční úřad pro Středočeský kraj (77628111)
  • Finanční úřad pro Jihočeský kraj (77627231)
  • Finanční úřad pro Plzeňský kraj (77627311)
  • Finanční úřad pro Karlovarský kraj (77629341)
  • Finanční úřad pro Ústecký kraj (77621411)
  • Finanční úřad pro Liberecký kraj (77628461)
  • Finanční úřad pro Královéhradecký kraj (77626511)
  • Finanční úřad pro Pardubický kraj (77622561)
  • Finanční úřad pro Kraj Vysočina (67626681)
  • Finanční úřad pro Jihomoravský kraj (77628621)
  • Finanční úřad pro Olomoucký kraj (47623811)
  • Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj (77621761)
  • Finanční úřad pro Zlínský kraj (47620661)
  • Specializovaný finanční úřad (77620021)

Jak již bylo řečeno, platby do konce roku 2012 se posílají na stará bankovní čísla. Po bujarém oslavení příchodu nového roku se však již všechny platby musí zaslat na čísla nová. Výjimku netvoří ani zálohy na daně za prosinec.

Číslo účtu tvoří i předčíslí, které od výše uvedených čísel dělí pomlčka a za nímž následuje lomítko se směrovým kódem České národní banky (0710). Předčíslí je určeno dle druhu daně, které je pro každý úřad vždy stejné. Vypadat to tedy může následovně xxxxx-77628031/0710.

Co po nás berňák může chtít?

Jednotlivé úřady tedy logicky vykonávají svoji působnost na území kraje, v němž se nachází a jehož název mají v názvu vlastním. Výjimkou je pouze Specializovaný finanční úřad, jehož působnost je celostátní. V čele úřadu je opět ředitel, kterého jmenuje a odvolává generální ředitel.

Finanční úřady mají za úkol vykonávat správu daní, provádět řízení o správních deliktech, převádět výnosy daní, dozorovat loterie a podobné hry, vybírat a vymáhat peněžitá plnění uložená finanční správou, evidovat a registrovat vše nezbytné pro výkon své působnosti a další. Kromě toho samozřejmě vykonává finanční kontrolu, cenovou kontrolu, ukládá pokuty podle právních předpisů, kontroluje dodržování povinností stanovených právními předpisy a mnoho dalších činností uvedených v zákoně v §10.

Pokud by vás zajímalo znění celého zákona, který zde není nutno opisovat, můžete se podívat na server ZákonyProLidi.cz.

Veškerá doporučení, informace, data, služby, reklamy nebo jakékoliv jiné sdělení zveřejněné na našich stránkách je pouze nezávazného charakteru a nejedná se o odborné rady nebo doporučení z naší strany. Podrobnosti na odkazu zde.

Autor: Jiří Rostecký

Jirka ve svých 18 letech založil MladýPodnikatel.cz. Posledních 8 let na něj zpovídá úspěšné osobnosti ze světa byznysu a vydává s nimi videorozhovory a podcasty, kterých má za sebou už více než 1 300. Jeho posláním je vzdělávat české a slovenské podnikatele, živnostníky, majitele firem a jejich zaměstnance. Pořádá také off-line akce, přednáší na vysokých školách a pomáhá s podnikáním ostatním v rámci konzultací. Časopis Forbes ho zařadil do žebříčku 30 pod 30 a získal řadu dalších ocenění a nominací.

Komentáře

wholesale authentic mlb jerseys

Před 11 roky

Wonderful beat! I would prefer to apprentice governed you change your website online, how could very well i subscribe for one blog websites? The credit account aided all of us a okay deal. I has been some familiar about this your put out offered glossy clear conceptI am unsure where you’re delivering your information, though good area. I must spend time learning even more or recognizing more. Thank one for very good info As i was searching for this tips for a mission. wholesale authentic mlb jerseys http://www.endee-engineers.com/wholesale+authentic+mlb+jerseys.html

Odpovědět »

Přidej vlastní komentář

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí s tím související ochrana soukromí a smluvní podmínky společnosti Google.

Vybraná témata

Nenechte si ujít

Premium
jiri-rostecky-web

Jak růst na volné noze? Přednáška Jirky Rosteckého

Premium
martin-kucera-web

Jak se řídí letiště, kterým ročně projde 14 milionů pasažérů? | Martin Kučera (Letiště Praha)

marek-odehnal-web

Zlatá horečka umělé inteligence. Co znamená pro investory do akcií? | Marek Odehnal

jiri-rostecky-kariera-web

Jak na úspěšnou kariéru? Přednáška Jirky Rosteckého

Premium
denisa-havrdova-web

Prodala přes 500 tisíc diářů a zápisníků. Jak Denisa Havrdová řídí papelote?

konstantin-margaretis-web

Posílá zboží do 180 zemí a sbírá světová ocenění. Jak se buduje Skladon? | Konstantin Margaretis

marek-cech-web

Jak se řídí malá digitální agentura? | Marek Čech (Digitální architekti)

jiri-rostecky-smb-web

Nejčastější chyby majitelů malých a středních firem. Přednáška Jirky Rosteckého